De ‘Donge”

De ”Donge” is een laaglandbeek die vanaf Tilburg door het Brabantse land de Amer bij Geertruidenberg in stroomt. Het heeft een lengte van circa 35 km.

De “Donge” heeft in de loop der tijd, mede als gevolg van de Deltawerken, een deel van het oorspronkelijke karakter verloren. Toch is de “Donge” een onverwacht avontuur.

Het riviertje de “Donge” wordt gevormd door samenvloeiing van de beekjes de Lei, de Oude Lei, en de Grote Lei.
De Lei ontspringt, op ongeveer 27 meter boven zeeniveau, bij een bron bij Nijhoven ten oosten van Baarle in de gemeente Baarle-Nassau en loopt vervolgens langs Riel richting Tilburg.

De Grote Lei en de Hultense Lei zijn ontstaan doordat grond- en regenwater zich vanuit de natuurgebieden, Regte Heide, Riels Laag, Ooievaarsnest en Riels Hoefke, nabij de plaatsen Goirle, Alphen en Riel, een weg zocht richting het noorden. De Lei en de Grote Lei komen bij elkaar en stromen als Oude Lei Tilburg binnen.

Nog voor de Bredaseweg tussen Tilburg en Gilze heet de Oude Lei, de “Donge”.  

Ter hoogte van  de prachtige villa van het statige Landgoed "Dongewijk" stroomt de “Donge” onder de Bredaseweg door en vormt vanaf hier tot aan het Wilhelminakanaal de bovenloop van de “Donge. Lees meer. De benedenloop voert vanaf het Wilhelminakanaal tot aan de uitmonding van de Amer in Geertruidenberg. Lees meer.

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb